DEPRESYON KENDINI NASIL BELLI EDER?

Depresyon kişide duygusal, bilişsel, bedensel ve davranışsal belirtilerle kendini gösteren, çökkün ruh halidir.Kökeni Latince "Depressus'tan gelir. Alçakta olmak, bastırmak anlamındadır. Depresyondaki kişiler genellikle mutsuz, umutsuz, üzüntülü, karamsar duygu durumunda olur, yoğun suçluluk ve yalnızlık hissederler.  Sevdikleri etkinliklere, çevresindeki kişilere ve hatta kendilerine ilgileri azalmaya başlar.  Zaman zaman ağlama krizleri yaşarlar. Öfkeli olabilir ya da kendilerini donuklaşmış gibi hissedebilirler.  Olaylara, çevresindeki durumlara ve kişilere tepkisiz kalabilirler. Nedensiz ve abartılı korkular, kaygı, şüphecilik, huzursuzluk, gerginlik ve takıntılı düşünceler bu tabloya eşlik edebilir. Yukarıda saymış olduğum tüm bu belirtiler depresyonun psikojik belirtileridir.

Depresyonun bilişsel belirtilerinin başında düşünce sürecinde ve akışında yavaşlama görülür. Bu durum konuşulanlara yanıt vermede, duygu, düşünce ve isteklerini ifade etmekte zorluklarla belirgin şekilde kendini gösterir.  Beynin bilgi işlemleme sürecinde de yavaşlama başlar. Karar alma, amaç belirleme, amaca yönelik olarak hareket etme, hatırlama gibi süreçlerde zorluklar yaşanır. Nadiren algı bozuklukları, hezeyanlar (gerçeklikle uyuşmayan, yanlış olduğunu gösteren kanıtlar olmasına rağmen değişmeyen yanlış inançlar) ve halüsinasyonlar (genellikle görme ve koklama duyularını etkisi altına alan, gerçeklik algısının tamamen bozulmasıyla ortaya çıkan sanrılar) görülür.  Dikkati yönlendirmede, okuduğunu ve kendine söyleneni anlamada, hedefe yönelik olarak hareket etme ve problem çözme becerilerinde zorluklar yaşanır.

Nörokimyasal açıdan incelendiğinde düşük düzeydeki norepinefrin ve serotonin hormonlarının depresyona yol açtığı öne sürülmektedir. Ayrıca pek çok araştırmaya göre depresyon ile beynin hipotalamus bölgesindeki endokrin salgı bezleri ve salgıladıkları hormon düzeyinin etkili olduğu görülmüştür. Depresyonda olan bireylerde kortizol düzeyi de yüksek bulunmuştur. Depresyonda ayrıca baş ağrısı, baş dönmesi, yaygın vücut ağrıları, kaslarda kasılmalar, kalp çarpıntısı, nefessiz kalma, bulantı, kusma, mide ağrısı, terleme, baygınlık gibi fizyolojik belirtiler görülebilir. Duygusal açıdan yalnız kalma isteği, çekimserlik, güvensizlik, kendini değersiz görme, yalnız dışarı çıkamama, yaşanan olumsuz olaylardan kendini sorumlu tutma, alınganlık gibi belirtiler görülebilir. Depresyonun şiddetli seyrettiği anlık ya da planlı intihar düşünceleri ortaya çıkabilir, bazı kişiler tereddüt etmeksizin eyleme geçebilir. Bu söylemler ve girişimler çok dikkate alınmalı ve mutlaka uzman desteğine başvurulmalıdır.

Hemen Ulaşın!
Hemen Ulaşın!