ROMANTİK İLİŞKİLERDE DUYGUSAL İSTİSMAR NASIL OLUR?

ROMANTİK İLİŞKİLERDE DUYGUSAL İSTİSMAR NEDİR?

Romantik ilişkilerde yaşanan duygusal istismar, fiziksel istismar kadar görünür olmadığı için farkedilmesi de bir o kadar zor aynı zamanda derinden yaralayan, yıkıcı bir istismar türüdür.

Duygusal ilişki içindeki partnerlerden birinin ya da her ikisinin birbirlerinin benlik saygılarını zedeleyecek ve psikolojik sağlıklarını bozacak şekilde, sıklıkla utandırması, suçlaması, eleştirmesi, aşağılaması ve manipüle etmesi ve kişinin duygu ve davranışlarının partneri tarafından gizli veya açık biçimde kontrol edilmesi durumudur.

Genellikle ilk etapta bu istismar türü ilişkilerde farkedilemez. Kişi uğradığı bu durumun iyiliği için olduğu, sevildiği, önemsendiği ve partnerinin kötü olmadığı yönünde bir algı ile yaşadığı gerçekliği fark edemeyebilir.

Erken çocukluk döneminde ebeveynleri tarafından duygusal istismara uğrayan bireyler için bu durum çok olağan görülebilmektedir,yetişkin ilişki örüntülerine de yansır ve fark edilmesi zorlaşır. (Örneğin çocukluk döneminde de ebeveynleri tarafından sürekli eleştirilmesi, kendisine bağırılması, ihtiyaçlarının görmezden gelinmesi,sevginin koşullu olarak verilmesi, başka çocuklarla karşılaştırılması, çocuk üzerinde aşırı baskı kurulup otoriter davranılması.. gibi) Bu bireyler partnerleri tarafından kendisine yapılan duygusal istismarı fark edemeyebilir ya da tam tersine yaşadıkları duygusal istismarı içselleştirerek partnerlerine bu şekilde tutum sergileyen bireyler haline gelebilirler.

Kişilik yapısı da duygusal istismar örüntüsünü kolaylaştıran etkenlerden biridir. Sessiz ve iç kapanık yapıda olan, özgüveni düşük,suçluluk,değersizlik,başarısızlık gibi olumsuz düşünce örüntülerine sahip ya da bağımlı yapıdaki bireyler de duygusal istismarcı olan partnerleri seçmeye yatkın olabilirler.

YAŞANAN DUYGUSAL İSTİSMARIN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Partnerlerine hakaret eder, küçümser ve aşağılarlar. Karşısındaki kişiyi başarısız, işe yaramaz, değersiz hissettirerek  kişinin kendisini bu yönde sorgulaması ve değerlendirmesine zemin hazırlarlar. Kendileri olmadan partnerleri bir hiçtir.

Partnerlerinin iyi yanları, başarıları, güçlü yanları, mutlulukları , hayalleri ve umutları azımsanır.

Partnerlerine aşırı öfkelenir, sinirlenir ve bağırıp çağırarak sindirirler.

Partnerlerine karşı empatiden yoksun hareket ederler. Partnerlerinin ne düşündüğü veya hissettiğinin onlar için bir önemi yoktur.

Sürekli olarak ilişkide hep ya kendileri haklıdır ya da hep mağdur olan onlardır.

Partnerleri dışındaki herkese anlayışlı, nazik, sevecen ve duyarlıdırlar bu yüzden de genellikle çevresi tarafından sevilen bireylerdir.Ancak bu anlayış ve sevecenliği nadiren partnerlerine sergilerler.

Başkalarının yanında hissedilmeyecek şekilde partnerlerine imada bulunur, şakalar yaparlar, atışır ve laf dokundururlar.

Herhangi bir şekilde sorunları konuşarak ve mantık çerçevesinde halletmenin bir yolu yoktur, kıssasa kıssas bakış açısıya hareket ederler, kendi bildiklerini ve kendi kararlarını uygularlar.

Partnerininin duygusal olarak acı çekmesine sebep olacak şekilde cezalandırıcı bir biçimde sevgiyi, ilgi ve alakayı geri çekerler. Hatta onları istedikleri şekilde hizaya getirmek için tehdit etmekten çekinmezler.

Duygusal desteğe en çok ihtiyaç duyulan zamanlarda partnerlerinin içinde bulunduğu durumları ve ruh halini abartılı değerlendirir, azımsar ya da görmezden gelirler. (Örn:Aşırı reaksiyon gösteriyor ya da çok duygusal davranıyorlardır, büyütülecek birşey yoktur..)

Partnerlerinin kendi yörüngelerinde olmalarını isterler. Yakın arkadaşlarını, ailesindeki kişileri eleştirir, küçümser, partnerlerine yakıştırmaz ve mümkün olduğunca yakın ilişkilerini baltalar, aslında içten içe partnerlerini kendilerine bağımlı kılarlar ve kendilerine isterler.

Partnerlerinin fiziksel görünüşleri , giyim tarzları ve kişisel tercihleri mercek altındadır ve eleştirilir.

DUYGUSAL İSTİSMAR ALTINDA OLDUĞUNUZU NASIL FARK EDERSİNİZ?

İlişkinizin başlangıç dönemleri sevgi dolu, ilgili, alakadar olan partnerinizle ilgili olarak hissettiğiniz olumlu duygu ve düşünceler, olumsuza doğru yer değiştirmeye başladıysa bu yaşadığınız duygusal istismarın habercisi olabilir. İlerleyen süreçlerde depresif belirtileri ve zaman içinde depresyona girme  (çaresiz,değersiz ve yalnız hissetme, mutsuz olma ve hayattan keyif alamama, yalnız kalmayı isteme, yemek ve uyku düzeninin değişmesi(uykunun ve yeme düzeninin artması ya da azalması) veya  anksiyetenin artışı görülebilir.

Bu ilişki örüntüsünün sağlıklı bir biçimde sürdürebilmesi için kişilerin öncelikle bireysel terapi ve hatta gerekirse çift terapisi desteği almaları faydalı olur. Şunu unutmayın ki bir ilişkiyi yürütme sorumluluğu her iki tarafa aittir. Partneriniz tarafından duygusal istismara uğradığınızı farkediyorsanız bireysel terapi desteği ile ilişkinizle ilgili farkındalık kazanmanız, sınırlarınızı sağlıklı bir biçimde korumanız ve kendinize alan açmanız ve duygularınızı ifade edebilmenize de olanak sağlar.

 

 

 

 

 

 

Hemen Ulaşın!
Hemen Ulaşın!